luni, 27 decembrie 2010

Comuna Vereşti - prezentare generală

Poziţionare geografică: Comuna Vereşti este situată în partea de sud-est a judeţului Suceava, la 40 km distanţă de Fălticeni şi la 22 km distanţă de Suceava;

Componenţa: Vereşti – centru administrativ, Hancea, Bursuceni şi Corocăieşti;

Căi de acces: DJ 290, DJ 208 B;

Suprafaţa: 3986 ha ;

Din punct de vedere geografic, localitatea se afla pe drumul judetean DJ 20, la distanta de 7 km de Salcea si 25 km de Suceava. În comună se poate ajunge si pe calea ferata, pe ruta Veresti, acesta fiind si un nod de cale ferata. Gara si calea ferata industriala se afla in localitate, iar prima benzinarie se afla la o departare de 8 km, in Dumbraveni. Aeroportul se afla la doar 7 kmdistanţă, in Salcea.

Hramurile comunei Veresti sunt reprezentate de ziua de Sfantu Dumitru, de pe data de 26 octombrie, 23 aprilie - Sfantu Gheorghe, Sfantu Petru si in Corocoiesti de Duminica Mare.

Au trecut 603 ani de cand comuna poarta numele de Veresti, inainte numele acesteia fiind « Averesti ».

Comuna Vereşti este situată în partea central–estică a podişului Suceavei, în partea estică a judeţului Suceava, la aproximativ 16 km de municipiul Suceava,

Comuna se află în amonte cu 12 km de confluenţa râurilor Suceava şi Siret, la intersecţia paralelei de 47°38’lat N cu meridianul de 26°28’ long E.

Teritoriul administrativ al comunei se evidenţiază printr-o foarte bună amplasare în raport cu căile de comunicaţie rutiere, feroviae, judeţene şi naţionale. Această situaţie a creat şi va determina în continuare o dezvoltare firească a comunei.

Prima atestare documentară este datată 7 ianuarie 1403, pe un document de la Alexandru cel Bun Voievod, sub numele de Avereşti, localitatea apărând sub numele de Vereşti pe o hartă de la 1828-1830, având 32 de gospodării.

Satul Bursuceni este atestat documentar la 8 martie 1682 pe un act de la Iancu-Sasu Voievod, vatra satului mutându-se în jurul anului 1850 pe terasa superioară a Siretului.

Satul Hancea îşi trage numele de la un han boieresc înfiinţat în jurul anului 1650.

Satul Corocăieşti a luat naştere în jurul anului 1700, vatra satului mutându-se pe terasa superioară a Siretului.
Comuna Vereşti a luat fiinţă în anul 1926 prin reunirea satelor Vereşti şi Bursuceni, ce aparţineau comunei Dumbrăveni, cu satele Hancea şi Corocăieşti ce aparţineau de comuna Fântânele.

Până în anul 1968, comuna Vereşti facea parte din raionul Botoşani, iar prin reorganizarea administrativ teritorială a trecut în componenţa judeţului Suceava.

Comuna Vereşti cuprinde 4 sate: Vereşti, Hancea, Corocăieşti, Bursuceni. În cazul localităţilor Vereşti şi Hancea vatra satului s-a dezvoltat în lungul DJ 290, deo parte şi de alta a acestuia, paralel cu calea ferată şi cu râul Suceava, satul Hancea aflându-se în continuare spre sud şi formând un corp comun cu Vereştii, motiv pentru care sunt tratate ca o singură localitate.

Condiţiile de amplasament au condus la conturarea a doua zone construibile: una de-a lungul drumului judeţean, iar a doua peste calea ferată, în partea de est, între DJ 208 B Vereşti – Dumbrăveni şi drumul comunal ce duce la Corocăieşti.

Deşi vatra satului a crescut de la 165 ha la 180 ha prin includerea unei zone agroindustriale, în prezent este necesară mărirea acesteia pentru a cuprinde şi celelalte suprafeţe, cu destinaţie agroindustrială, rămase în extravilan.

Vatra satului Corocăieşti are o suprafaţă de 238 ha, existând zone de extravilan, în general în lungul drumurilor de acces, în care s-au amplasat locuinţe.

Şi în satul Bursuceni, înregistrat cu un intravian de 167 ha, situaţia ste asemănătoare cu cea din satul vecin, dezvoltarea având loc spre sud.

Comuna cuprinde 2.457 gospodării cu o medie de aproximativ 3 persoane pe familie.

Construcţiile sunt în stare bună sau medie în proporţie de 95% cu în marea majoritate cu un singur nivel (95%), din pământ, cu o suprafaţă locuită medie de 70 - 75 mp.

Comuna dispune de electrificare (foarte puţine gospodării nefiind racordate), reţea de apă potabilă (2,8 km existenţi) la care sunt racordate 4 blocuri cu 76 apartamente, spaţii comerciale şi gospodării private, canalizare 1,5 km la care sunt racordate 4 blocuri cu 76 apartamente, spaţii comerciale. Populaţia are acces la reţea de telefonie fixă şi mobilă, reţea cablu TV.

Există tradiţie în artă şi meşteşuguri populare, obiceiuri, dar forţa de manifestare este slabă.

Principala îndeletnicire a populaţiei este în creşterea animalelor şi agricultura. Datorită distanţei mici faţă de municipiul Suceava, dar şi a importanţiei căii ferate care străbate comuna, în zonă s-au dezvoltat activităţi de comerţ şi producţie. În comună are sediul şi funcţionează o instalaţie de mare capacitate de producţie, stocare şi distribuţie a gazului metan (S.C. PROGAS S.A.) , o secţie de producţie de pavele a S.C. SYMMETRICA S.R.L.
Marturii arheologice dovedesc o continuitate de locuire în imediata vecinătate a celor două mari râuri de pe teritoriul comunei, Suceava şi Siretul.

La Bursuceni – Heretcu s-au descoperit fragmente ceramice, chirpici, zgură de fier, fragmente ceramice datând din sec. al. II –lea şi al III-lea e.n.

La Vereşti –Promontoriu din partea de SV a satului s-au descoperit fragmente ceramice datând din sec. Al II –lea şi al III – lea e.n.

Atât la Vereşti, Hancea cât şi la Bursuceni sunt bine reprezentate vestigii ale locuirii feudale.

Comuna Vereşti dispune 2 Cămine culturale, 1 bibliotecă comunală şi 1 bibliotecă şcolară. Acestea îşi propun menţinerea spiritului de cultură în rândul cetăţenilor, mai ales pentru tânăra generaţie.

Pe teritoriul comunei există 8 biserici construite în secolul 20.

În centrul comunei a fost ridicat un monument al eroilor, semn de cinstire a memoriei înaintaşilor căzuţi în luptă.

În comună se organizeză începând din anul 2007 evenimente sub forma „zilelor comunei”, în data de 26 octombrie, iar în fiecare sat organizează mici sărbători populare cu ocazia hramurilor bisericeşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu