luni, 27 decembrie 2010

Comuna Vereşti - Investiţii în infrastructură

  • - Strategia administraţiei locale prevede măsuri menite să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale locuitorilor, să ridice standardul calitativ al designului local, serviciilor şi imaginii comunei în general, să ofere oportunităţi pentru intervenţia sectorului privat fie sub forma investiţiilor directe fie sub forma parteneriatelor. Sunt necesare investitii pentru reabilitarea drumurilor, alimentarea cu apă, canalizare, gaz metan, reabilitare reţea electrică, manipularea deşeurilor, amenajarea unor centre sociale, reabilitarea unor clădiri publice, lucrări ce ţin de cursurile de apă, dotarea administraţiei publice locale cu maşini şi utilaje necesare gospodăririi comunei, amenajarea unei staţii de alimentare cu carburanţi, dotarea instituţiilor publice cu aparatură şi tehnică modernă de lucru, dezvoltarea unor baze sportive ş.a.

 

Comuna este străbătută de următoarele căi rutiere:

- Drum judeţean DJ 290 Udeşti - Vereşti (asfaltat) - 3 km

- Drum judeţean DJ 208 B Salcea- Roşcani (asfaltat) - 4 km

- Drum comunal DC 65 Dumbrăveni - Corocăieşti, pietruit 7,5 km

- Drum comunal DC 66 Vereşti - Corocăieşti, pietruit 8,5 km

- Drum comunal DC 67 Vereşti - Rahova, pietruit 9 km

Pe aceste drumuri se face accesul în comună pentru călători şi mărfuri.

  • Căi ferate
Atât traficul de călători, cât şi cel de mărfuri, pe calea ferată, este deservit de către staţia C.F. Vereşti, aflată pe linia magistrală Bucureşti – Suceava - Vicşani, între localităţile Suceava şi Dolhasca, pe o distanţă de 13 km.

Satele Bursuceni şi Corocăieşti pot fi deservite de halta Bursuceni, pe calea ferată Vereşti-Leorda- Botoşani.

  • Transporturi
Transportul auto este format din curse regulate pe traseele care leagă comuna Vereşti de Suceava şi Botoşani.


(2) Sectorul Tehnico-edilitar (apă canal): 

Alimentarea cu apă a satului Vereşti se face din stratul freatic prin fântâni, dar există şi o reţea de aprovizionare cu apă a unităţilor economice şi a gospodăriilor populaţiei, prin care apa este pompată din puţurile de captare de electropompe, în castele de apă, de unde pleacă conducte de distribuire a apei spre clădiri.

Reţeaua de distribuţie a apei potabile are lungimea de 2,8 km. Sunt racordate 4 blocuri cu 76 apartamente, spaţii comerciale şi prestări servicii şi instituţii.

Există o reţea de canalizare de 1,5 km, care deserveşte cu prioritate blocurile de locuinţe care cuprind cele 76 apartamente.   

În domeniul telecomunicaţiilor în comuna Vereşti o centrală automată cu 290 abonaţi. Un număr de 3.000 cetăţeni dispun de telefoane mobile. Pe teritoriul comunei sunt amplasate 5 posturi telefonice publice.

Accesul la informaţie este asigurat prin: 700 abonamente radio, 700 abonamente TV, 50 calculatoare la populaţie cu posibilitate de racordare la internet, 750 abonamente la reţeaua TV cablu .

(3) Sectorul Energetică:

În comună există 5 puncte de distribuire a buteliilor de aragaz.

Reţeaua electrică acoperă în întregime satele componente (35 km lungime reţea de racordare şi 16 km reţea stradală) prin 12 puncte de transformare de 18 kW. 

Nu există reţea de gaz metan în comună .

Nu au existat încercări de producere a biogazului şi nici centrale termice cu gazificare.

 (4) Sectorul Spaţii verzi:

În faţă Scolii Vereşti exista un mic spaţiu cu amenajări floristice. Se impune o amenajare peisagistică în centrul comunei pentru a se crea o imagine deosebită şi pentru deschiderea unui nucleu de civilizaţie europeană.

Gospodăriile populaţiei cuprind şi grădini în faţa casei în care sunt plantate flori şi alte specii ornamentale.

(5) Sectorul Stabilizare terenuri:

Întreg teritoriul administrativ al comunei Vereşti este situat pe un teren relativ plan, între râurile Suceava şi Siret, zona având stabilitatea asigurată.

De-a lungul celor două râuri sunt prezente fenomene de eroziune, stăvilite prin lucrări de îmbunătăţire funciară.

Nu există suprafeţe de teren predispuse la alunecări

Există o suprafaţă de aproximativ 3 ha de teren preispusă a fi inundabilă, aceasta fiind situată în vecinătatea râului Suceava.

(6) Sectorul Administraţia publică şi societatea civilă:

Comuna dispune de un sediu pentru primărie, care este insuficient şi necorespunzător pentru exercitarea activităţilor, un sediu pentru postul de poliţie, 3 localuri de şcoală, 3 grădiniţe, 2 cămine culturale, 2 dispensare umane, 2 dispensare veterinare, 1 sediu de poştă.

Activitatea publică este asigurată de personalul Primăriei format din 14 persoane. Ele îndeplinesc şi funcţii cumulate dintr-o schemă normală de funcţiuni a unei primării.

Comunicarea cu cetăţenii se face prin mijloace clasice.

Nu există un birou de consultanţă pentru cetăţeni şi nici centru de informare on line.

Nici comunicarea cetăţenilor cu administraţia publică nu este mai consistentă. Se solicită reglementarea regimului juridic al proprietăţilor, primirea ajutoarelor sociale, unele somaţii pentru credite neachitate.

Comunicarea cu Consiliul Judeţean şi cu Instituţia Prefectului este normală.

Există un important deficit de spaţiu adecvat, iar baza de date se cere actualizată.

Se impune organizarea şi participarea la unele cursuri de creştere a competenţelor funcţionarilor publici de adecvare cu noile instrumente de operare şi comunicare, de noi abordări în furnizarea serviciilor către cetăţeni şi pentru accesarea fondurilor de finanţare.

De altfel se impune un program de management al resurselor umane în consonanţă cu noile cerinţe impuse de statutul de apartenenţă la Uniunea Europeană.

De asemenea se impuneoptimizarea procedurilor de achiziţii publice sens în care se recomandă  colaborarea cu Bursa Română de Mărfuri Terminalul Suceava în vederea asigurării cu titlu gratuit a consultanţei şi pentru organizarea licitaţiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu